Tuinvijvers zijn goed voor de biodiversiteit. Veel dieren en planten zijn afhankelijk van schoon water en vinden hun woonplaats in en rondom de vijver.
Verkoeling
Een tuinvijver heeft ook nog eens een goed effect op verkoeling van de omgeving. Bewegend water, bijvoorbeeld in de vorm van een fontein of waterval, verdampt sneller en zorgt voor meer verkoeling. Bewegend water is minder gevoelig voor bacterievorming wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens en dier.
Helofytenfilter
Voor het biologisch reinigen van water in een vijver kan groen ingezet worden. Zuurstofplanten zijn hier een goed voorbeeld van. Zuurstofplanten hebben een remmende invloed op algengroei. Er zijn specifieke plantensoorten die gebruikt kunnen worden als helofytenfilters. De concentraties van verontreinigende stoffen in vijverwater worden hierdoor op een natuurlijke wijze verlaagd. Gele lisdodde, kalmoes, riet en de mattenbies zijn veel voorkomende planten die geschikt zijn voor een helofytenfilter.
Zwemvijver
In een natuurvijver kan ook worden gezwommen. Dit noemen we dan een zwemvijver. In de meeste gevallen bestaat een zwemvijver uit twee gedeeltes. Een zwemgedeelte en een filterdeel. Het water wordt gereinigd, doordat het filterdeel stroomt en weer terug wordt gepompt naar het zwemgedeelte. Met ondersteunende technieken kan gezorgd worden voor geschikt zwemwater in een vijver. Het aanleggen van een zwemvijver gebeurt grotendeels hetzelfde als het aanleggen van een traditionele vijver. Er zijn toch een aantal zaken waar je in het bijzonder rekening mee moet houden. Wil je hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.